Skötselråd Granitskiva

Impregnering

Vi rekommenderar att impregnera sin granitbänkskiva en gång om året på ljusa stenar och mörka stenar impregneras efter andra året.

Generellt sagt är ljusa stenarter mer känsliga för fläckar än mörka stenar.

Speciell impregnerings medel är utvecklat för att ge maximalt skydd åt granitbänkskivor under mycket lång tid.

All sten, även granit, så finns det porer och mikrosprickor detta gör att vätska sugs in och om vätskan är färgad och stenskivan ljus, så kan man få fläckar som letar sig ner i stenen och kan vara svåra att få bort. En bra impregneringsvätska fungerar på så sätt att den sugs in i stenens mikrosprickor där den härdar och därigenom bildar en “propp” så att andra vätskor inte kan komma in i stenen och missfärga den. Impregneringen skall alltså inte ligga ovanpå stenens yta som någon sorts lack. Moderna impregneringsmedel är oftast silikonbaserade.

Priskalkylator

För kan ni använda vår priskalkylator.

För det dagliga underhållet

Det räcker med ljummet vatten och en trasa (gärna av microfiber) för att få stenen ren.

De flesta vanliga rengöringsmedel för kök fungerar också bra på bänkskivor, men läs noga på innehållsförteckningen,

vissa medel är ej lämpade för användning på natursten, då dessa kan innehålla t.ex. blekmedel.

Undvik att rengöra skivorna med diskmedel, då detta kan ge en tunn beläggning på ytan vilket gör att den ser missfärgad och glanslös ut, använd ljummet vatten för att skölja bort diskmedelrester.

Ta för vana att alltid torka upp spill, särskild varmt fett, genast för att undvika att den sugs in i stenen. Om en fläck uppstår, ta bort fläcken snabbt för att hindra dem att sprida sig i stenmaterialet. Tränger fläcken djupt ned kan den vara mycket svår eller omöjlig att få bort. Tvätta av den med en disktrasa som fuktas med vatten. Använd aldrig universalrengöringsmedel eller kakelrengöringsmedel. Kemisk rengöring av sten kan bjuda på obehagliga överraskningar. Använd därför aldrig hemgjorda rengöringskemikalier, som t.ex. blandningar av vatten och diskmedel eller vatten och vinäger för att rengöra din bänkskiva.