Bänkskivor av marmor

Bänkskivor av marmor är vackra och klassiska, finns i olika färger och mönster.

Den bildas när kalksten omvandlas under hög temperatur och högt tryck tills man får en spegelblank yta.

Vi erbjuder flera olika typer av marmor med olika utseende.

Marmor är ett klassiskt val i köket. Ett utmärkt underlag att baka på, men var försiktig med kastruller så att du inte repar ytan.

Ett stort urval färger och mönster gör att du lätt hittar en sten som passar och kompletterar din köksinredning.
 Carrara marmor är kanske världens mest kända typ av vit marmor i snygg vitgrå färg som blir bara vackrare med tiden. Den kommer från stenbrotten runt städerna Carrara i Italien och norra delen av Toscana. Den är mycket tålig och visar en kompakt struktur.

Marmor är en relativt mjuk, porös sten och därför inte lika tålig som granit.

Den är känsligare än granit och man måste noggrant följa skötselråd.

Vid skötsel av marmor bör man tänka på att de är känsliga för syror.

Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel.

Andra sura vätskor som vin, kaffe, ättika, vinäger, fruktjuice, kolsyra etc. är också skadliga. Framför allt är polerade ytor känsliga där matta, etsade fläckar lätt uppstår. Detta gäller först och främst för kalksten och marmor. Trots är marmor populär för sin klassiska charm och våra bänkskivor är impregnerade och extra slitstarka.

Det finns tre olika ytbehandlingar att välja på, blankpolerad, mattslipad, och borstad yta. Vi rekommenderar en finslipad ytbearbetning, vilket ger en sidenmatt yta men vissa går endast att utföra på vissa stensorter. Även kantprofiler kan utformas på olika sätt. Standard tjockleken på marmor bänkskivor är 30 mm till kök eller badrum men det är möjligt att få både 20 mm eller 40 mm tjockleken. 20 mm marmorskivor används till exempel bordskivor och fönsterbänkar som kan bli mycket vackert. I polerade och i viss mån finslipade ytor kan det förekomma millimeterstora gropar. Detta är en del av stenens karaktär och är inget fel. Vid flammad/borstad yta varierar strukturen i ytan med kornstorleken. Även andra stentyper, t.ex. Carrara marmor, kan ha millimeterstora gropar i ytan. Hos en del stensorter, främst de grovkorniga, förekommer även synliga korngränser som en naturlig företeelse. Det är viktigt att du som kund tar reda på den tilltänkta stensortens egenskaper i dessa avseenden.

Blankpolerad

20mm / 30mm / 40mm​
(ytbehandlingar)

Mattslipad

20mm / 30mm / 40mm​
(ytbehandlingar)

Marmor finns i 5 olika marmorsorter I vårt sortiment.

Observera att bilderna inte gör stenarna helt rättvisa, då det är närmast omöjligt att återge marmors naturliga färg och lyster på en webbsida.

Dessutom skall man komma ihåg att detta är natursten, så en sten är inte den andra helt lik, även om de är av samma sort.

Fast det är ju en del av charmen med naturmaterial, eller hur?

När du vill se hur stenen ser ut i verkligheten, är du välkommen till vår utställning, som har prover på all våra stensorter. Men det som man bör tänka på, när det gäller materialvalet, är att bänkskivan skall kunna gå att hålla ren på ett enkelt sätt och inte bara vara snygg och trendig.