Granitskiva kök, granit bänkskiva

Granit är ett perfekt material för bänkskivor i köket.

Granit bänkskiva är hårda, slitstarka och mycket vackra att se på.

Det är vattentätt, har hög motståndskraft mot fläckar och är nästintill omöjligt att repa.

Ett stort urval färger och mönster gör att du lätt hittar en sten som passar och kompletterar din köksinredning.

Vad är granit? Granit är en av de vanligaste bergarterna på den kontinentala jordskorpan som kommer djupt ifrån jordskorpan och vi kan lita på att dess utseende och kvalitet varar länge. Man kan jämföra granit med vin – ju äldre, desto bättre. Krisltallernas storlek beror på hur snabbt den heta magman kyls av när den närmar sig jordytan. Granitskiva kök är tålig mot slitage, kyla och värme. Otaliga mönster- och färgvariationer erbjuder många olika lösningar till både badrummet och köket.

Granit bryts i stora block, sågas i skivor och ytbehandlas. Avvikelser i nyans, mönster och ytstruktur förekommer, vilket gör varje granit bänkskiva är unik. En av fördelarna med granitskiva kök är att de är slitstarka och enkla att leva med. Granitskiva kök kräver minimalt med underhåll och tål det mesta. Andra ytor kan lätt missfärgas vid kontakt med syra från exempelvis vin eller vara känsliga för vattten som i fallet med trä- och laminatskivor. Detta gör granit bänkskiva till ett bra val, inte minst i köket men även i badrummet eller som fönsterbänkar, bordskivor, hyllor är bra exempel på andra användningsområden för granit som inredningssten.

0º
Granit bänkskiva är mycket värmetåligt och tål upp till 600º korta stunder.

Granitskiva kök är mycket tålig mot slitage (t.ex. vassa knivar), värme och vätskor.

Granit bänkskiva är vattentätt, har hög motståndskraft mot fläckar och är nästintill omöjligt att repa.

Granit bänkskiva är mycket värmetåligt och tål upp till 600º korta stunder.

Man kan ställa varma kastruller och bakplåtar direkt på stenskivan men man bör inte ställa stora grytor (speciellt av gjutjärn) direkt på stenskivan då gjutjärn och andra stora grytor som avger hög värme under lång tid kan detta resultera i en spricka då även graniten värms upp och expanderar.


Det finns fyra olika ytbehandlingar att välja på till granitskiva kök – blankpolerad, mattslipad, och antik. Standard tjockleken på granit bänkskiva är 30 mm när man gör bänkskivor till kök men det är möjligt att få både 20 mm eller 40 mm tjockleken som kan bli mycket vackert. 20 mm granitskivor används till exempel bordskivor och fönsterbänkar.

Om du skall hantera en bänkskiva själv, kan det vara bra att veta att en kvadratmeter 30 mm skiva väger 82 – 93 kg och en 40 mm skiva väger ca. 105 – 120 kg per kvadratmeter beroende på stensort.

Blankpolerad

20mm / 40mm​
(ytbehandlingar)

Mattslipad

20mm / 40mm​
(ytbehandlingar)

Graniten finns i flera olika typer med mer än 24 olika granitsorter I vår sortimentet.

Observera att bilderna inte gör stenarna helt rättvisa, då det är närmast omöjligt att återge granitens naturliga färg och lyster på en webbsida.

Dessutom skall man komma ihåg att detta är natursten, så en sten är inte den andra helt lik, även om de är av samma sort.

Fast det är ju en del av charmen med naturmaterial, eller hur?

När du vill se hur stenen ser ut i verkligheten, är du välkommen till vår utställningen, som har prover på all vår granit. Ett stort urval färger och mönster gör att du lätt hittar en sten som passar och kompletterar din köksinredning oavsett dess färg eller träslag.